Makalede Neler Var?
Sorumlu çocuk yetiştirme yolları
Sorumlu çocuk yetiştirme deyince, Çoğu zaman duymuşuzdur anne babaların çocuklarından ’ ben söylemezsem ödevlerini yapmıyor, odasını toplamıyor ’ şeklinde yakındığını. Genelde istediğimiz şekilde davranmayan çocuğumuzu sorumsuz olarak adlandırıyoruz. Onlara bu damgayı yapıştırırken acaba bize ne düşüyor diye düşünmüyoruz.
Aslına bakarsak sorumlu çocuk yetiştirmek hiç de zor değil.
Anne- babalarım sorumluluklarını yerine getirdiği, herkesin görev ve sorumluluklarının belirli olduğu ailelerde yetişen çocukların sorumluluk sahibi olduklarını görüyoruz. Çocuğun yapabileceği seviyedeki işleri, anne- babalar ona göre değil, diyerek kendileri yaptıkları taktirde, çocuklar ileriki yaşlarda sorumluluk almaktan korkan bireyler olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Sorumluluk sahibi bir çocuk, kendi kararlarını kendisi alabilir, bu kararları uygulamak için çaba sarf eder, düşüncelerini özgürce dile getirir, bağımsız davranabilir. Annem babam veya öğretmenim kızacak diye uslu duran çocuk sorumluluk sahibi değildir, sadece kurallara uyan bir çocuktur.
Sorumlu çocuk Yetiştirme
Sorumlu çocuk, yaptığı ve ya başladığı işi sonuna kadar götürür. Eğer çocuk başkalarının söylediği her şeye yargılamadan evet diyorsa, yaptığı işleri sadece yapmak için yapıp hiç nedenini düşünmüyorsa bu çocuğa sorumluluk sahibidir dememiz mümkün değildir. Peki, çocuklarımız neden sorumsuz oluyor? Gösterdiğimiz şefkatle çocuklarımızı biz sorumsuz yapıyoruz. Odasını toplamayan, dersini yapmayan çocuğa şefkatli davranıp, bunları biz yerine getirdiğimizde çocuklarımızı şefkatle zehirlemiş oluyoruz. Sorumluluk sahibi olamayan çocuklar yetiştiriyoruz. Hayır demesine fırsat vermediğimiz çocuklar da sorumsuz oluyor. Çocuğu acıkmadan doyurmak, üşümediği halde giydirmek, çocuk istemediği halde tüm ihtiyaçlarını gidermek, sorumlu davranışların azalmasına neden oluyor. İstek ve iradesini kullanmasına izin verilmeyen, her zaman onun yerine düşünülen çocuklar sorumluluk sahibi olma yolunda başarılı olamıyorlar.