Makalede Neler Var?
Liselere giriş sınavında Fen bilimleri dersinde doğru bilinen yanlışların neler olduğunu anlatacağız. LGS sınavında fen bilimleri dersinde mantığını tam kavranmaması halinde istisnai olayların olduğu yerler genelde karıştırılıyor. Bizde bunları derlemeye çalıştık.
Fen bilimleri Sınavında En Çok Yapılan 9 Hata
1-Katı bir cismin yarısını veya bir kısmını alınca basıncın azaldığını sanmak.
Genelde öğrenciler cismin küçülmesi halinde basıncın düşeceğini sanırlar. Ama aksine katılar da bir cismin dikey olarak kesilmesi yada o cismin yanına aynı türden bir cisim konulması basıncı değiştirmez.
Çünkü Basınç ağırlık / Yüzey alanıdır.
2-Yanma tepkimelerini ayırt edememek.
Bir tepkimenin yanma tepkimesi olabilmesi için oksijen molekülü olması gerekmektedir. Oksijenin bir birleşik içinde değil kendi molekül olarak bulunmalıdır. Ürünlerin içinde olsa bile bu yanma tepkimesi olduğu anlamına gelmez. Örneğin:
3-Yüksek basınç alanında yükselici hava hareketini düşünmek.
Rüzgarlar yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru oluşan hava hareketidir. Alçak basınç alanında hava sıcak olduğundan ısınan hava yükselir ve yükselen hava hareketi oluşur. Öte yandan yüksek basınç alanında ise hava soğuk olduğundan hava ağırlaşır ve alçalan hava hareketi oluşur.
4-Basit makinelerde kuvvet kazancı 1 olduğunda kuvvetten kazanç olduğunu sanmak.
Basit makinelerde kuvvet kazancı yük / kuvvet yada Kuvvet kolu/ Yük kolu bağıntısı ile bulunur. Basit makinelerde kuvvet kazancı birden büyük olduğunda kuvvetten kazanç vardır. Bire eşit ise kazanç yada kayıp yoktur. Birden küçük ise kuvvetten kayıp vardır.
5-Atmosferdeki azot gazının bitkilerin direk alabildiğini sanmak.
Atmosferin %78 oranında bulunan Azot gazı sadece direk alabilen canlılar olarak baklagillerin köklerinde yaşayan bakterilerdir. Bunun dışında ki canlılar direkt olarak Azot gazını alamazlar.
6-Aynı ortamdaki büyük balonun basıncının, küçük balonun basıncından büyük olduğunu sanmak.
Hareketli pistonlarda ve esnek zarlarda iç ve dış basınç daima birbirine eşittir.
7-Kromozom sayısı fazla olan canlı daha çok gelişmiştir.
Kalıtsal özelliklerimizi üzerinde bulundurduğu genler aracılığı ile yavru bireylere taşıyan kromozomların sayısı canlıdan canlıya değişmektedir. Her ne kadar farklı tür olmalarına rağmen kromozom sayıları aynı olan canlılar vardır. dikkatli olunması gereken nokta ise kromozom sayısı fazla olan canlılar daha gelişmiş olması anlamına gelmez. Mesela İnsanın kromozom sayısı 46 iken, eğrelti otunun ise 500 kromozom sayısına sahiptir. Sizde biliyorsunuz ki insan ile eğrelti otunun gelişmişliği tartışılamaz.
8-Basit makineler işten kazanç sağlar.
Fen bilimleri dersinde öğrencilerin çok sık hata yaptıkları yerlerden biride basit makinelerdir. Basit makineler kuvvetten, yoldan, hızdan ve zamandan kazanç sağlayarak işimizi kolaylaştırdığını bilir. Ama bazı öğrenciler ise hep iş kolaylığı sağlamakla işten kazanç sağlamayı birbirine karıştırır. Oysaki hiç bir basit makine işten ve enerjiden kazanç sağlamaz.
9-Mantarlar fotosentez yapar.
Mantarları üretici olarak söylemeyiz. Ancak buna rağmen her nedense öğrenciler fen bilimleri dersinde özellikle şapkalı mantarları görünce fotosentez yaptığını düşünerek hata yaparlar. Oysaki mantarlar üretici değil ayrıştırıcıdır. Yani tüketici sınıfındadır.