Makalede Neler Var?
TYT Matematik nasıl çalışılır? sorusu için ilk olarak TYT matematik kitabınızın birinci konusuna baktığınızda Temel kavramlar konusu ile karşılaşırsınız. Genelde insanlar pek önemsemeden “bunlar kolay” yada “çok zor” deyip hemen geçerler. Ancak bu konu diğer konulardaki soruların içeriğindeki önemli noktalarda işimize yarar.
TYT matematik çalışmada püf noktalar
Temel kavramlar konusunda genelde öğrenciler çok fazla şey bilmemiz gerektiğinden zorlanır ve bu konuyu es geçerler. Ya “Çok basit ya bu konu daha zor konuya geçeyim” diye yada temeli zayıf olan kişilerde “Bu konuda amma sıkıcı” diye tam konuyu bilmediğinden hemen sıkılır. Çok fazla bilmemiz gereken konu ve kavram yüzünden olmaktadır. Ancak tüm soruları çözmemiz için temel şartlar vardır. Örnek vermek gerekirse mesela N ile gösterilen bir ifadenin doğal sayıları ifade ettiği bu konu içerisinde yer alır. Bu ifade yada sembol sürekli;
- “x ∈ N
- “x bir doğal sayıdır.”
- “x bir rakam olmak üzere”
- “x ∉ Z”
gibi soru başlarında ilk şart olarak verilmektedir. Bu durumda soruların cevaplarını doğrudan etkilemektedir. Bu gibi birçok terim tüm konular için çok önem arz etmektedir.
⇒TYT Matematik nasıl Fullenir?
Makalelerimiz ilginizi çekebilir.
TYT matematiğin en önemli konusu Temel kavramlardır. Adı üzerinde Temel Kavramlar temelinizi sağlama almak istiyorsanız bu konuyu mümkün olduğunca iyi öğrenmenizi tavsiye ederim.
Tyt matematiğin ilk konusunu mükemmel derecede öğrendiyseniz sonraki konular olan Sayılar- Sayı Basamakları, Bölme ve Bölünebilme, OBEB-OKEK, Rasyonel Sayılar gibi konulara daha hakim olabilirsiniz. örneğini yazımızın başında vermiştim. Buraya kadar olan konular çok karmaşık değil kolaylıkla yapabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken en önemli husus yapamadığınız soruları muhakkak bir bilen ile yada daha doğrusu dosdoğru anlatabilen Uzman öğretmenden yardım almalısınız. Böylece eksiklerinizi kapatabilirsiniz. Yoksa sadece çözmüş olursunuz ama eksikleriniz bir köşede kalır. sanki kadınların temizlik yapmış evi süpürmüşte topladığı tozları halının altına atmış gibi olur. Bunlar birikir birikir bir süre sonra artık halı dağ gibi olur.
Tabi dediklerimizi yaptınız ve artık seviyorsunuz TYT matematiği… Sıra geldi biraz daha zor olan Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer konuları ile karşılaşırsınız. Bu konular birbirine yakın konulardır. birini bilme diğerini de kolay anlamanızı sağlar. Bu yüzden Basit Eşitsizlikler konusunu tam bitirmeden diğer konu olan Mutlak Değer konusuna geçmek doğru olmaz.
Gelelim 8.-9. konu olan Üslü ve Köklü sayılara:
Bilindiği üzere toplama işlemini kısa yolu ve gösterimi çarpmadır. Çarpma işleminin kısa gösterimi ise Üslü sayılardır. Üslü sayıları kurallarını bilmek gerekir. Bunun en kısa en kolay yolu ise bilmemiz gereken tüm her şeyi bir kağıda yazarak tüm soruları bu kağıda bakarak çözerseniz, çok daha kalıcı şekilde öğrenirsiniz. Matematiğin neredeyse her yerinde karşılaşa bilirsiniz. tüm yeni nesil sorularda çok güzel sorular karşımıza çıkmaktadır.
Köklü sayılara bakıldığında ise Üslü sayıların iyi bilinmesi gerektiği aşikardır. Nasıl toplamanın tersi çıkarma ise Üslü sayıların tersi de Köklü sayılardır.
10. konu ise Çarpanlara Ayırmadır. Çarpanlara ayırma konusunda paranteze alma veya dağıtma konusunda bilgiye sahip olmak bu konuda zorlanmamamız için bilmeniz şarttır. iki sayının toplamının karesi ile iki sayının karesinin toplamının aynı olmadığını burada öğreneceksiniz. Bu konuyu iyi bilmek AYT Matematikte de çok işinize yarayacaktır. Mesela Fonksiyonlar ve Parabol gibi konular.
takipte kalın devamı gelecek…